NULL string(0) ""

Uchwała nr 13/30/2016Zarządu Powiatu Skarżyskiegoz dnia 30 marca 2016w sprawie uzgodnienia wysokości opłat za posiłki, terminu i sposobu ich wnoszenia w stołówce Zespołu Placówek Edukacyjno-Wychowawczych w Skarżysku-Kamiennej. Na podstawie art. 32 ust. 1 ustawy z dnia 5 czerwca 1998 roku o samorządzie powiatowym (tekst jednolity: Dz. U. z 2015 r. poz. 1445 z późniejszymi zmianami) oraz § 63 ust. 4 Rozporządzenia Ministra Edukacji Narodowej z dnia 12 maja 2011 r. w sprawie rodzajów i szczegółowych zasad działania placówek publicznych, warunków pobytu dzieci i młodzieży w tych placówkach oraz wysokości i zasad odpłatności wnoszonej przez rodziców za pobyt ich dzieci w tych placówkach (Dz. U. Nr 109 poz. 631)

Uchwała nr 13/30/2016
Zarządu Powiatu Skarżyskiego
z dnia 30 marca 2016


w sprawie uzgodnienia wysokości opłat za posiłki, terminu i sposobu ich wnoszenia w stołówce Zespołu Placówek Edukacyjno-Wychowawczych w Skarżysku-Kamiennej.

Na podstawie art. 32 ust. 1 ustawy z dnia 5 czerwca 1998 roku o samorządzie powiatowym (tekst jednolity: Dz. U. z 2015 r. poz. 1445 z późniejszymi zmianami) oraz § 63 ust. 4 Rozporządzenia Ministra Edukacji Narodowej z dnia 12 maja 2011 r. w sprawie rodzajów i szczegółowych zasad działania placówek publicznych, warunków pobytu dzieci i młodzieży w tych placówkach oraz wysokości i zasad odpłatności wnoszonej przez rodziców za pobyt ich dzieci w tych placówkach (Dz. U. Nr 109 poz. 631)



Zarząd Powiatu u c h w a l a co następuje:
 
§ 1
 
1. Uzgadnia się ustaloną przez dyrektora Zespołu Placówek Edukacyjno-Wychowawczych  w Skarżysku-Kamiennej wysokość opłat za posiłki w Specjalnym Ośrodku Szkolno-Wychowawczym Nr 1 oraz Bursie Szkolnej wchodzących w skład Zespołu Placówek Edukacyjnych-Wychowawczych, termin i sposób ich wnoszenia:
 
1)      Dla dzieci i młodzieży szkolnej:
a)      Śniadanie  - 2,50 zł
b)      Obiad – 6,00 zł
c)      Kolacja – 2,00 zł
 
2)      Dla pracowników pedagogicznych:
a)      Obiad – 8,00 zł
 
3)      Termin i sposób wnoszenia opłat za posiłki: do 15 każdego miesiąca gotówką w kasie Zespołu Placówek Edukacyjno-Wychowawczych w Skarżysku-Kamiennej lub przelewem na rachunek bankowy w/wym. zespołu
 
§ 2
 
Wykonanie uchwały powierza się naczelnikowi Wydziału Edukacji oraz dyrektorowi Zespołu Placówek Edukacyjno-Wychowawczych w Skarżysku-Kamiennej.
 
§ 3
 
Uchwała wchodzi w życie z dniem 1 kwietnia 2016 roku.
 
                                                                                      Przewodniczący
                                                                         Zarządu Powiatu Skarżyskiego
 
                                                                                     Jerzy Żmijewski
Podpisy członków Zarządu Powiatu
1.      Artur Berus                       .....................................
2.      Katarzyna Bilska               ......................................
3.      Anna Leżańska                 ….................................
4.      Bogusława Krawczyńska    …..................................
 
 
 
 
UZASADNIENIE
 
 
Zgodnie z § 63 ust. 4 Rozporządzenia Ministra Edukacji Narodowej z dnia 12 maja 2011 r. w sprawie rodzajów i szczegółowych zasad działania placówek publicznych, warunków pobytu dzieci i młodzieży w tych placówkach oraz wysokości i zasad odpłatności wnoszonej przez rodziców za pobyt ich dzieci w tych placówkach (Dz. U. Nr 109 poz. 631) wysokość opłat za posiłki, o których mowa w ust. 1, ust. 2 pkt 1 i ust. 3 pkt 1, a także termini sposób ich wnoszenia ustala dyrektor placówki w uzgodnieniu z organem prowadzącym.
Dyrektor Zespołu Placówek Edukacyjno-Wychowawczych w Skarżysku-Kamiennej przedłożył swoje zarządzenie, w którym określił wysokość opłat za posiłki, termin i sposób ich wnoszenia. Wysokość opłat za posiłki dla dzieci i młodzieży została ustalona na podstawie kosztu surowców zużytych do przygotowania posiłku tzw. „wsadu do kotła”, natomiast koszt posiłku dla pracowników pedagogicznych został ustalony na podstawie rzeczywistych kosztów przygotowania posiłków: kosztów utrzymania i funkcjonowania kuchni i stołówki z uwzględnieniem wynagrodzeń pracowników oraz kosztów surowców zużytych do przygotowania posiłku.
W związku z powyższym podjęcie niniejszej uchwały należy uznać za zasadne.

Uchwala_Nr_13_30_2016 (209kB) pdf
 

metryczka


Opublikował: Agnieszka Góralczyk (11 kwietnia 2016, 15:28:27)

Ostatnia zmiana: brak zmian
Liczba odsłon: 397